Nyílgyökér liszt
A nyílgyökérliszt használatát szószok, mártások, főzelékek, levesek, pudingok sűrítésére, valamint tésztákhoz, süteményekhez, pudingokhoz ajánljuk. Kiválóan alkalmas a búzaliszt és a kukoricakeményítő helyettesítésére is.
Mi az a nyílgyökér és nyílgyökér liszt?
A nyílgyökér termesztés 7000 évvel ezelőttre nyúlik vissza.
A Karib-tenger és Dél-Amerika térségében termő nyílgyökér növény földalatti gumójából (kicsi, hengeres alakú, krém fehér) készül a finom szemcsés liszt.
Nevének eredete: A bennszülött karibi lakosok a nyilak által okozott sebeiket ezzel a növénnyel gyógyították.
egy íztelen, fehér színű, porállagú (hintőpor jellegű) alapanyag.nyílgyökérlisztA
Mire használható a nyílgyökér liszt?
hasonlóan működik, mint a kukoricakeményítő, kiválóan alkalmas szószok, mártások, főzelékek, levesek, pudingok sűrítésére. (Két teáskanál nyílgyökérliszt felel megy egy evőkanál kukoricakeményítőnek).nyílgyökérlisztA
A nyílgyökérliszt továbbá kiválóan alkalmas a búzaliszt helyettesítésére is, így nagyon finom paleo kenyerek, pékáruk, kekszek, muffinok készíthetőek a nyílgyökér lisztből. (kb. 1 teásknaál nyílgyökér liszt = 1 evőkanál búzaliszttel)
Miért jobb főzni a nyílgyökér liszttel, mint a tápióka keményítővel?
A nyílgyökérliszt tűri a savas összetevőket, mint például almaecet, citromlé, ellenben a tápióka keményítővel. Ezért bizonyos gyümölcsös szószok, zselék, mártások készítésére alkalmatlan a tápióka keményítő.
A nyílgyökérlisztből készült paleo kenyerek, pékáruk, sütemények lefagyaszthatóak, ellenben a tápióka keményítővel, aminek fagyasztás után megváltozik az állaga.
Mennyi a kalória és szénhidrát értéke a nyílgyökérlisztnek?
Átlagos tápérték | 100g termékben |
Energia | 1481 kJ (348 kcal) |
Zsír: | 0 g |
– amelyből telített zsírsavak | 0 g |
Szénhidrát: | 86,9 g |
– amelyből cukrok | 0,1 g |
Rost | 0 g |
Fehérje | 0,2 g |
Só | 0,07 g |
|
A termék szezámmagot, mustármagot, zellert, dióféléket, szulfitokat, csillagfürtöt tartalmazhat!